DX 7 Battery??

A place for info or problems concerning Transmitters, Receivers or Servos.
User avatar
timberman
Posts: 45
Joined: Tue Apr 10, 2012 10:41 am
Location: West Chezzetcook

DX 7 Battery??

Unread post by timberman » Mon Mar 18, 2013 9:19 am

Does anyone use the older DX7 with lipo or life batteries in it ? Is this possible?
I'm thinking of replacing my old nimh in my DX7.
thanks
Dennis

User avatar
AndrewS
Posts: 827
Joined: Thu Oct 02, 2008 8:23 am
Location: Bedford, Nova Scotia

Re: DX 7 Battery??

Unread post by AndrewS » Mon Mar 18, 2013 9:45 am

I use Life 3s in my JR9303 with no troubles.

Andrew
Andrew Smith,
HEFA 3
MAAC 76250

User avatar
timberman
Posts: 45
Joined: Tue Apr 10, 2012 10:41 am
Location: West Chezzetcook

Re: DX 7 Battery??

Unread post by timberman » Tue Mar 19, 2013 9:00 am

Do you have to change the battery alarm voltage on the radio for life battery? I've read people have to for lipos.

User avatar
AndrewS
Posts: 827
Joined: Thu Oct 02, 2008 8:23 am
Location: Bedford, Nova Scotia

Re: DX 7 Battery??

Unread post by AndrewS » Tue Mar 19, 2013 10:27 am

I haven't. Full voltage is about the same as the 8cell that comes with it.
Don't charge it in the radio.
Andrew
Andrew Smith,
HEFA 3
MAAC 76250

astroflyer
Posts: 759
Joined: Tue Jan 27, 2009 5:14 pm

Re: DX 7 Battery??

Unread post by astroflyer » Tue Mar 19, 2013 10:55 am

Does the dx7 have an option to change voltage?? the dx7s does, only because the nimh pack is only four cells.

I'm assuming your dx7 has a standard eight cell nimh pack, not an eight cell flat pack. if so get a three cell lipo (hk has one that fits transmitters) and add a diode in the line (inooo4) I think is the number from radio shack) to drop the voltage about one volt. you could used two diodes which would then make your voltage meter pretty accurate.

I use one diode with the hk lipo in my futaba radios with excellent results and charge when the voltage gets to near nine volts. mostly i get bored waiting for it to get that low and charge about once a month. lol

User avatar
timberman
Posts: 45
Joined: Tue Apr 10, 2012 10:41 am
Location: West Chezzetcook

Re: DX 7 Battery??

Unread post by timberman » Tue Mar 19, 2013 5:58 pm

Thanks for the help , think I'm going to get a life battery . Seen a video on how to change it for DX7 if using a lipo
Dennis

User avatar
AndrewS
Posts: 827
Joined: Thu Oct 02, 2008 8:23 am
Location: Bedford, Nova Scotia

Re: DX 7 Battery??

Unread post by AndrewS » Tue Mar 19, 2013 6:50 pm

This is the Life I use
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14076
It will plug straight into your Dx7 using the same plug as the stock unit. They charge through the balance tab just like a normal lipo.
Al is right... They last a lot longer than the night.

Andrew
Andrew Smith,
HEFA 3
MAAC 76250

Post Reply